Als je Houten binnen rijdt en je komt langs het bedrijventerrein De Meerpaal, dan is het je vast niet ontgaan. Bij de eerste rotonde aan de rechterkant verrijst namelijk een nieuwe productiehal in een modern en wel heel opvallend jasje. Dit is het nieuwe pand van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Van monumentaal naar hypermodern pand 

De Munt is nu nog gevestigd in het volledig gerenoveerde pand van de Rijks Munt aan de Leidseweg 90 in Utrecht. Een prachtig monumentaal pand aan het water op een unieke en historische locatie. Hier worden behalve (euro)munten voor het betalingsverkeer ook herdenkingsmunten geslagen. Inmiddels is De Munt in Utrecht uit hun jasje gegroeid en gezien de ligging in een milieuzone was een verhuizing onvermijdelijk. Het toekomstige gebouw van De Munt aan De Rede in Houten ligt op een eiland en is omringd door water. Aan dit hypermoderne pand dat nog in aanbouw is, kun je wel zien dat daar straks muntgeld wordt gemaakt. De gevels zijn al grotendeels voorzien van goudkleurige gevelplaten die het gebouw een bijzondere en warme uitstraling geven.

Een stukje geschiedenis 

De geschiedenis gaat een heel stukje terug. De Koninklijke Nederlandse Munt noemt zelf het jaar 1567 als het begin van haar geschiedenis. Dat is inmiddels dus 452 jaar geleden! In 1806 had Utrecht het beste uitgeruste munthuis van het land en is toen omgedoopt tot ’s Rijks Munt. En in 1999 kreeg de onderneming het predicaat ‘Koninklijk’. De KNM slaat tegenwoordig ruim 250 miljoen munten voor Nederland, Belgie, Luxemburg, Aruba, Malta, Sint Maarten en Curacao. Daarnaast produceert De Munt nog vele andere herdenkingsmunten. En met de verhuizing naar Houten kan dit aantal fors worden uitgebreid. Gezien de historie van De Munt is dit echt een aanwinst voor Houten.

Voortgang bouwactiviteiten 

Op een zonovergoten dag in november zijn de bouwactiviteiten van De Munt zowel binnen als buiten in volle gang. Binnen hoor je boorgeluiden en buiten is de gemeente druk bezig met het planten van de bomen, het wordt echt prachtig. En met de schittering van de zon op die gouden gevels is het ook van dichtbij een indrukwekkend gebouw. Het blijft altijd zeer interessant om de werkzaamheden op de bouwlocatie te blijven volgen tot aan de uiteindelijke oplevering en de Koninklijke Nederlandse Munt het unieke gebouw in gebruik gaat nemen.

TIP
Ben jij ook betrokken bij nieuwbouwprojecten van woningen of bedrijfsruimten? Laat dan eens de voortgang van deze projecten vastleggen voor betrokkenen, portfolio en archief. Sprekende beelden die door velen zeker gewaardeerd worden. 

Andere vastgoedprojecten laten fotograferen? Schakel Jacx Vastgoedpresentatie in! Met haar jarenlange ervaring in het vastgoed en haar enthousiasme voor fotografie, krijgt jouw project echt meerwaarde. Vraag naar de mogelijkheden.