De zomer is het perfecte seizoen voor vastgoedfotografie om opgeleverde nieuwbouw woningen vast te leggen voor de portfolio. Niet alleen vanwege het mooie weer met de blauwe lucht en wolken, maar ook om de rust in de wijken en de prachtige, groene natuur. Bij veel nieuwbouw projecten zijn de tuinen van de woningen mooi aangelegd en is het openbaar groen ook netjes verzorgd. Dan is het een kwestie van een goede voorbereiding treffen, de geschikte fotodag pakken en dan heerlijk op pad.

Het project

Als je het verzoek krijgt om een nieuwbouwwijk te fotograferen, dan is het raadzaam om je goed te verdiepen in het project. Wat is de historie van het plan, wat maakt de wijk zo bijzonder, welke soort woningen zijn er allemaal gebouwd, wat zijn de unieke kenmerken en hoe liggen ze op de zon. Door de antwoorden op deze vragen te verzamelen, krijg je al een beetje gevoel bij de wijk en kun je ook alvast nadenken over de beelden die je wilt gaan maken.

De voorbereiding

Nu ik weet om welk project het gaat, kijk ik nog even naar wat andere factoren die van belang zijn voor vastgoedfotografie. De afvalophaaldag bijvoorbeeld en het weer is ook niet onbelangrijk. En als ik dan een dag heb gepland wanneer ik daar het beste naar toe kan, is het tijd om ervoor te zorgen dat mijn fotografie uitrusting op en top in orde is. Wel of geen (hoogte)statief mee, batterijen opgeladen, juiste objectief op de camera, lenzen en filters gepoetst, instellingen goed en het werkdocument niet te vergeten. Een goede voorbereiding is dus het halve werk 😉

Dag van de fotoshoot

Aangekomen op de locatie parkeer ik mijn auto, kijk ik nog even de instellingen van mijn camera na en dan begint mijn wandeling door de wijk. Volgens planning loop ik door de straten en herken ik de woningen al. Je zoekt de mooiste invalshoeken, bepaalt de juiste composities en maakt de gewenste beelden voor de fotorapportage. Met de Air Direct check ik op mijn iPad alle foto’s die ik heb gemaakt, zo zie ik meteen of ze zijn geslaagd. Gedurende de dag kom je ook vaak met mensen in gesprek en hoor je de verhalen over de wijk, hun nieuwe huis en het woonplezier. Leuk om te horen altijd!

“Wat een prachtige foto’s zijn het geworden!”

Lightroom

Bij thuiskomst kan ik niet wachten om de foto’s uit te lezen, een selectie te maken en de foto’s te bewerken in Lightroom. Een geweldig programma dat echt onmisbaar is voor een professioneel vastgoedfotograaf. Hierin kun je al je gemaakte foto’s beheren en bewerken naar je eigen ‘handtekening’. Maar alles blijft bij mij altijd zoveel mogelijk natuurlijk, de wolkenluchten bijvoorbeeld zijn precies zoals ik ze op dat moment heb gefotografeerd. Nog een laatste check en versturen maar.

Portfolio

Als je de fotorapportage hebt afgeleverd bij de opdrachtgever, is het altijd fijn om te horen dat ze er super blij mee zijn. Want daar doe je het toch allemaal voor! En nog leuker is het als ze worden verwerkt op de projectwebsite, de foto’s op LinkedIn worden gedeeld of worden gebruikt als referentiebeelden voor het verkrijgen van nieuwe projecten. Maar waar ik ook zeker voor open sta is feedback op de foto’s. Dat is zo waardevol! Nieuwe inzichten, ervaring en kennis laten je groeien en houden je scherp. En met deze ‘perfecte’ plaatjes bouw ik weer verder aan mijn portfolio ?

 

TIP
In de huidige, oververhitte vastgoedmarkt zijn het bizarre tijden. Niet alleen in de bestaande bouw, ook bij de nieuwbouwwoningen is het een gekkenhuis. Maar hoe druk je het ook hebt als vastgoedbedrijf, maak tijd en budget vrij voor professionele foto’s. Die kun je voor alle doeleinden inzetten en zijn echt goud waard. Niet alleen voor nu, maar zeker ook voor de lange termijn!

Als professioneel bedrijf wil je graag altijd goed voor de dag komen. Wil je ook de beste foto’s van jouw projecten voor op je eigen website, social media en de verwerving van nieuwe projecten? Schakel dan Jacx Vastgoedpresentatie in! Je bent wat je uitstraalt, laat dus zien wat je in huis hebt!

Houten Castellum
Houten Castellum